Projekt zagospodarowania terenu przy siedzibie Wodociągów Zachodniopomorskich w Goleniowie

Projekt zagospodarowania terenu przy siedzibie Wodociągów Zachodniopomorskich w Goleniowie

Koncepcja zagospodarowania niewielkiego terenu zieleni przy budynku Wodociągów Zachodniopomorskich podporządkowana była dwum aspektom. Po pierwsze miejsce te miało pełnić funkcję reprezentacyjną, po drugie koncepcja podporządkowana miała być elementom istniejącym w terenie-masztom flagowym oraz elementowi zdobniczemu posadowionemu na cokole. W celu ułatwienia obsługi masztów flagowych, część skweru zyskała nawierzchnię utwardzoną w postaci płyt kamiennych o nieregularnych kształtach. W doborze roślin kierowano się łatwością ich pielęgnacji, aspektem dekoracyjnego kwitnienia  oraz wybrano rośliny zimozielone np. laurowiśnie czy kilka odmian iglaków. Skwer wyposażono w system automatycznego nawodnienia.